Французите са на една крачка от законните гей бракове

Очаква се в средата на годината законът да влезе в сила.

12.04.2013 | 15:31
Французите са на една крачка от законните гей бракове

Французите са на път към легализирането на еднополовите бракове, след като френският сенат одобри законопроекта. Горната камара на парламента се опитва да проправи път на закона, въпреки че през последните дни имаше хиляди демонстрации на противниците му.

С нововъведението хомосексуалните двойки ще имат равни права с хетеросексуалните, като узаконяване на връзката им или осиновяване на деца.

В проучване през януари 43% от населението се е обявило против „брака за всички”, а 51% са го подкрепили. Срещу него са се обявили и социалните консерватори и много френски мюсюлмани и евангелисти.

Предприетата стъпка е едно от предизборните обещания на управляващите социалисти и на президента Франсоа Оланд. Световни медии отбелязват, че това е и най-сериозната социална реформа в страната след премахването на смъртната присъда от 1981.

В средата на годината предстои законопроектът да се върне в долната камара за повторно гласуване, където социалистите разполагат с пълно мнозинство.

Френската държава ще се присъедини към редица други европейски страни, в които еднополовите бракове са законни: Дания, Белгия, Холандия, Испания, Португалия, Швеция, Норвегия.