Мъжете ще изчезнат след пет милиона години, смята изследователка

Заради разрушаващата се Y хромозома може да се появи нов човешки вид, твърди професор Джени Грейвс.

03.04.2013 | 15:47
Мъжете ще изчезнат след пет милиона години, смята изследователка

Мъжете ще изчезнат след пет милион години, смята проф. Джени Грейвс от Австралия. Според учения хромозомата Y на мъжете е толкова крехка, че благодарение на нея жените ще победят в оцеляването на половете.

Изследователката потвърждава тезата си с броя на гените в половите хромозоми. В женската X има около хиляда здрави гена, а фактът, че жените имат по две допринася за теорията на Грейвс. Мъжете имат една Y хромозома, която е съдържала същия брой гени. След милиони години обаче в съвременния мъж са останали само около 100.

Наличието на две хромозоми в жената дава възможност да се извършват жизненоважни поправки, докато при мъжа единствената Y хромозома е трудно да поправи грешките и се руши.

Според Грейвс „това е много лоша новина за всички мъже”, но пък хубавата е, че ще се случи след пет милиона години. Възможно е липсващата хромозома да се замени с нова и така да се получи нов човешки вид, допълва Грейвс.

Тезата й обаче беше опровергана от проф. Робин Ловъл-Бадж, експерт по хромозомите в Националния институт за медицински изследвания в Лондон. Според него Y хромозомата не е изгубила никакви гени поне в последните 25 милиона години. Дори да бъде разрушена, медицината ще е толкова напреднала за пет милиона години, че ще се справи с проблема, допълва той.