fallback

Ще живеем до 150 с просто хапче

„Остаряването не е необратимото бедствие, за което го смятахме“ казва учен от Харвардския университет.

11.03.2013 | 15:33

Хапчета, които ще направят възможно удължаване на живота до 150-годишна възраст, разработват британски учени. Те съдържат синтетична версия на ресвератрола, органично вещество, което се намира в червеното вино и забавя стареенето, усилвайки актовността на протеина SIRT1.

Фармацевтичният гигант ГлаксоСмитКлайн (GSK), който провежда изследването,  за момента тества лекарството върху хора със определени заболявания, като диабет тип 2 и псориазис.

Дейвид Синклер, част от екипа и професор по генетика в Харвардския университет, твърди, че остаряването не е задължително необратим процес.

„Искаме да разберем дали лекарството може да облагодетелства здрави хора. В тази област нещата изглеждат обещаващи. Установяваме, че стареенето не е непременно необратимото бедствие, за което го смятахме. Смятаме, че някои хора могат спокойно да доживяват до 150 години, но, разбира се, са необходими още изследвания“, обяснява ученият.

Синклер каза, че при експерименти върху пчели и мишки, е наблюдавано увеличаване на продължителността на живота им.

Въпреки, че някои учени се оспорват резултатите, вече има обнадеждаващи данни от изследвания, засягащи рака, сърдечно-съдовите заболявания, Алцхаймер, Паркинсон, остеопороза, както и възпаления като псориазис, артрит и колит.

Синклер обаче вярва, че скоро ще могат да изледват и превантивния ефект срещу тях. Точно както статините се изпозват масово за превенция на сърдечни заболявания, синтетичните подобия на ресвератрола могат да се прилагат за предпазване от по-широк кръг заболявания, твърди ученият.

 

 

fallback
fallback