fallback

83-ма милиардери сред депутатите в Китай

Състоянието на най-богатия парламентарист е пет милиона пъти над средната годишна заплата в страната.

08.03.2013 | 17:25

Рекорден брой милиардери – 83, има сред членовете на китайския парламент, показва ежегодната класация на най-богатите хора в страната, изготвяна от списание Hurun. Депутатите-свръхбогаташи са се увеличили със 17% спрямо миналата година.

Само сред делегатите на провеждащото се тази седмица Общокитайско събрание на народните представители в Пекин има 31 души със състояние над 1 млрд. долара. Най-заможен е основателят на компанията за храни и напитки Wahaha Цун Куинду, който притежава 13 млрд. долара. Други 52 милиардери има след делегатите в Народния политически консултативен съвет на Китай.

Освен това трябва да се има предвид, че Hurun отчита само явното богатство на парламентаристите, без да се мъчи да оцени недекларираните състояния на мнозина от тях. Реално броят на милиардерите може да е и много по-голям.

Тримата най-заможни в НПКСК са синове на хонконгски магнати. Първенец сред тях със състояние от 36 млрд. долара е Виктор Ли - син на най-богатия човек в Азия Ли Кашин.

Средното богатство сред милиардерите във властта е 3.5 млрд. долара. За сравнение средната годишна заплата в страната е 7000 долара – над пет милиона пъти по-малко от състоянието на Виктор Ли.

Със своите почти 3000 делегати Общокитайско събрание на народните представители е най-многолюдният законодателен орган в света. В Народния политически консултативен съвет на Китай има 2200 души. И двете структури обаче имат по-скоро церемониални функции, като одобряват безпрекословно решенията на партийната върхушка.

fallback
fallback