fallback

Любителите на салама с 44 процента по-застрашени от ранна смърт

Прекомерната употреба на обработено месо повишава риска от сърдечни проблеми с над 70%, сочи най-мащабното проучване по темата.

07.03.2013 | 15:37

Хората, които консумират много обработени меса – салами, наденички, бекон и бургери – са средно с 44% по-застрашени от ранна смърт, показват резултатите от най-мащабното проучване по въпроса до момента. Проведено от Цюрихския университет, то е обхванало 448 000 души в 10 европейски държави. Само рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава с над 72% от редовната и обилна употреба на месни продукти.

Според публикацията на авторите на проучването обаче в умерени количества червеното месо е полезно за здравето, тъй като съдържа ценни минерали и хранителни вещества. Пълните вегетарианци са в по-рискова група от хората, които си хапват обработено месо, но по малко. Разумната дневна доза шунка варира според организма, но обикновено е около двайсет грама.

Резултатите на швейцарците потвърждават предишните разработки в тази насока, примерно проучването на Световния фонд за изследвания върху рака от 2007 година.

"Парче бекон от време на време няма да ви навреди. Хората не бива да избягват панически салама или шунката", коментира д-р Кари Ръкстън пред британския The Guardian. "Това, което изследването отново ни напомня, е, че в обработеното месо има повече сол и мазнини, затова е добре да бъдем умерени с него". Колежката й Трейси Паркър препоръчва на хората, свикнали да ядат основно червено месо, да разнообразяват диетата си, като периодично го заместват с пиле, риба, фасул и леща.

fallback
fallback