Петролен шейх купи шест гръцки острова

Въпреки рекордната инвестиция емирът трябвало да чака година и половина гръцки чиновници да оформят документите.

05.03.2013 | 17:35
Петролен шейх купи шест гръцки острова

Емирът на Катар Хамад бин Халифа ал Тани плати 8.5 млн. евро, за да се сдобие с шест гръцки острова от групата Ехинади в Йонийско море. Това е най-голямата инвестиция на частно лице в южната ни съседка.

Освен солидната сума, придобиването на островите е коствало на петролния милиардер и 18 месеца разправии с гръцките власти, които трябвало да узаконят продажбата.

"Гърция е такава държава. Дори да купуваш остров и да си емир на Катар, за обработването на документите ще ти трябват поне година и половина" коментира кметът на близкия остров Итака Йоанис Касианос. 

Емирът се влюбил в островчетата преди четири години, докато обикалял из Йонийско море с яхтата си. Най-големият от шестте Ехинади – Оксия - досега беше собственост на австралийска двойка от гръцки произход. Първоначално те поискали 7 млн. евро, но след това се съгласили да намалят цената до под 5 милиона.

Останалите 5 по-малки острова са стрували на катарския владетел около 3.5 млн. евро. Те са били собственост на семейството на Денис Гривас над 150 години, но той сподели, че заради високите данъци и различни такси не може да си позволи да ги запази и им търси купувач вече четири десетилетия.

Специалисти в областта на недвижимите имоти заявиха, че сделката би могла да бъде страхотна бизнес инвестиция, защото девствените плажове и обилната зеленина на островите може да привличе много туристи.

Емирът обаче явно няма намерение да ги използва за бизнес, а за да построи резиденция за почивка за трите си съпруги и 24-те си деца. Единствената спънка може отново да дойде от гръцката държава. Според местен закон независимо от размерите на парцела построената къща не може да бъде по-голяма от 250 кв. метра. Това е размерът само на тоалетната ми, реагирал на това емирът и настоял да се намери разумно решение на проблема.

Богатството на шейх Хамад се оценява на поне 35 милиарда долара. Преди година той бе на посещение в България и декларира желание да инвестира у нас минимум 100 милиона долара в близките години.