Лекари излекуваха бебе, родено с HIV

Броят на децата с вроден СПИН в развитите страни е намалял драстично, показва статистиката.

04.03.2013 | 11:20
Лекари излекуваха бебе, родено с HIV

Медицината направи още една голяма стъпка към побеждаването на СПИН, след като американски медици потвърдиха, че са успели да излекуват дете, родено с вируса HIV. Терапията е проведена с антиретровирусни лекарства, това е първият документиран случай на излекуван пациент с вроден HIV, отбелязва The Independent.

Лекари от Атланта разкриха детайли по лечението на HIV-позитивно бебе, което е получило три преливания на лекарства в рамките на 30 часа след раждането си - много по-силна и концентрирана доза от използваната обикновено. Сега детето, което живее в щата Мисисипи, е вече на две годинки и половина и се смята, че вече не може да предаде заразата. Още преди 12 месеца лекарите са му спрели медикаментите.

Макар съобщението да е окуражаващо, медиците предупреждават, че напълно действащ лек за вируса все не е намерен. При случая с  детето от Мисисипи решаващи са били бързото вливане на медикаментите и дозите. Не всички следи от вируса обаче са ликвидирани и в конкретния случай е по-коректно да се говори за „дългосрочна ремисия“, обясняват доктори.

При бебето терапията е помогнала, защото вирусът е бил в кръвоносната система и все още не е успял да си създаде "убежища" в други органи. Подобно лечение няма да даде резултат при по-големи деца или възрастни.

Въпреки това учените твърдят, че броят на родените с HIV бебета в развитите страни е намалял драстично с появата на по-добри лекарства.