fallback

Българското знаме се вее на Южния полюс

Първият български флаг на Южния полюс бе поставен от професор Христо Пимпирев.

08.01.2013 | 10:10

Българският флаг бе издигнат за първи път на Южния полюс. Професор Христо Пимпирев стигна до крайната точка на международна експедиция, посветена на стогодишнината от достигането на най-южната точка на Земята от Роуалд Амундсен и Роберт Скот.

За успеха на мисията е съобщил лично Пимпирев по сателитния телефон, уточниха от Българския Антарктически институт. Той разказал, че времето там е ветровито, а температурата е 32 градуса под нулата.

След реализирането на целта на експедицията Пимпирев и монголският му колега ще се върнат в лагера Юнион Глейшър, разположен в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсет (4892 м), на около 1200 км от полюса. В момента южно от полярния кръг е полярният ден и 24 часа слънцето не залязва.

В сряда се очаква експедицията да се завърне в Пунта Аренас, откъдето ще бъде осъществена връзка с професор Пимпирев.

Пътуването му струва 43 000 долара и е изцяло поето от монголския му колега, призна ученият преди да тръгне към най-южната точка на планетата. Участниците в експедицията имат право само на 22 килограма багаж. "Заминавам с пухени дрехи, пухен спален чувал. Съвременните технологии се базират на космическите и са доста добри и може да се издържа и при -50 градуса. На Южния полюс е измерена температура от -83 градуса по Целзий, което е почти като температурите на Марс, но все пак сега там е лято и очакваме около -35 градуса Целзий", разказа преди заминаването Пимпирев.

fallback
fallback