Българското знаме се вее на Южния полюс

Първият български флаг на Южния полюс бе поставен от професор Христо Пимпирев.

08.01.2013 | 10:10
Българското знаме се вее на Южния полюс

Българският флаг бе издигнат за първи път на Южния полюс. Професор Христо Пимпирев стигна до крайната точка на международна експедиция, посветена на стогодишнината от достигането на най-южната точка на Земята от Роуалд Амундсен и Роберт Скот.

За успеха на мисията е съобщил лично Пимпирев по сателитния телефон, уточниха от Българския Антарктически институт. Той разказал, че времето там е ветровито, а температурата е 32 градуса под нулата.

След реализирането на целта на експедицията Пимпирев и монголският му колега ще се върнат в лагера Юнион Глейшър, разположен в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсет (4892 м), на около 1200 км от полюса. В момента южно от полярния кръг е полярният ден и 24 часа слънцето не залязва.

В сряда се очаква експедицията да се завърне в Пунта Аренас, откъдето ще бъде осъществена връзка с професор Пимпирев.

Пътуването му струва 43 000 долара и е изцяло поето от монголския му колега, призна ученият преди да тръгне към най-южната точка на планетата. Участниците в експедицията имат право само на 22 килограма багаж. "Заминавам с пухени дрехи, пухен спален чувал. Съвременните технологии се базират на космическите и са доста добри и може да се издържа и при -50 градуса. На Южния полюс е измерена температура от -83 градуса по Целзий, което е почти като температурите на Марс, но все пак сега там е лято и очакваме около -35 градуса Целзий", разказа преди заминаването Пимпирев.