fallback

Японци използваха артерии на щраус за байпас

Учените присадили артериите върху прасета.

30.12.2012 | 16:05

Японски учени присадиха артерии на щраус върху прасета и се надяват в бъдеще да използват тези кръвоносни съдове при осъществяване на байпаси при хората, съобщи AFP. Екипът на Тецуджи Ямаока констатирал, че артериите на тези птици са с дължина 30 сантиметра и са много по-тесни от тези на другите животни. Техният диаметър е едва 2 милиметра и са осеяни с молекули, които предпазват от формирането на съсиреци.

"Щраусите имат чудесни артерии - дълги и тесни, това ги прави много по-лесни за трансплантиране, обясни Тецуджи Ямаока, началник на Отдела за биомедицинско инженерство в Националния научноизследователски център в Суита.

За осъществяване на байпаси обикновено се взимат кръвоносни съдове от самия пациент. "В експериментални условия използвахме също артерии на животни или изготвени изкуствено от фибри или смоли. Всички обаче лесно се запушват от съсиреци и трябва да са широки най-малко 4 милиметра, за да бъдат използвани без риск", обясни лекарят.

"За хората кръвоносните съдове трябва да бъдат дълги и тесни, като за коронарните байпаси е необходима дължина от 10 сантиметра, а за тези на бедрената артерия - 20 сантиметра", уточнява Ямаока.

fallback
fallback