Под елхата

Дванайсет идеи, които ще превърнат коледното пазаруване от мъчение в удоволствие.

21.12.2012 | 13:55
Под елхата

Коледните празници имат една особено приятна страна: подаръците. И също така имат една особено неприятна: подаръците. Да ги получаваш, е наистина празнично удоволствие. Да ги избираш може да бъде истински кошмар - с претъпкани магазини, с изнервени продавачи и с реалната заплаха в суматохата да вземеш на някой скъп човек нещо, което - о, ужас - вече си му подарявал през 2004. Дванайсет подсказки от Bulgaria On Air, които биха могли да премахнат неприятната страна на празника и да оставят само приятната. Ladies first, разбира се.

ЗА НЕЯ

ПАРИЖ С МИК ХЪКНЪЛ. Два самолетни билета по начало са подарък, с който няма как да сбъркате. А когато са до Париж, най-романтичното място на планетата, еуфоричният ефект върху половинката ви е гарантиран. Можете да го подсилите допълнително, ако ги съчетаете и с два пропуска за концерта на Мик Хъкнъл на 29 март. Париж, пролет и кадифеният глас на бившия вокалист на Simply Red - повече от това просто не може да се иска.

ЧАНТА. За нежния пол няма понятие като „достатъчно” що се отнася до любимия им аксесоар. Чантата е едновременно удобство и допълнение към тоалета, така че избирайте внимателно. Обърнете внимание какъв размер обичайно носи половинката ви. Ако най-често я виждате с миниатюрни модели, не й купувайте такава, която може да служи и за куфар, независимо колко дълго продавачката ви убеждава, че това е последният моден писък. Ние ви препоръчваме този междинен вариант в класическо черно-бяло.

ПРЪСТЕН. Ако сте чували, че подаряването на бижу е банално, можете да бъдете сигурни, че го е казал мъж. Мултимилиардният бизнес със скъпоценности се крепи именно на безкрайния ентусиазъм, с който дамите прибавят по още някой чифт обици, гривна или пръстен към колекцията си. Все пак, за да не се повтаряте, изберете нещо наистина оригинално. Напоследък много актуални са изящните комбинации от различни материали, като например този пръстен от сребро, благородно дърво и циркони Swarowski.

СПА ПРОЦЕДУРИ. Подарък във вид на ваучер не винаги е катастрофална идея. Надали сте се замисляли колко усилия и средства влага любимото ви същество, за да изглежда перфектно. За беда модерната козметична и СПА-индустрия предлага невъобразим набор от възможности. За да не сбъркате, просто изберете карта, която оставя избора на половинката ви. Все пак традиционният балийски масаж, предлаган от Victoria Spa, е доста добър вариант.

ПАРФЮМ. Още един подарък, който не се отличава с оригиналност, но с който няма как да сбъркате (стига да налучкате правилното ухание, разбира се). La Vie Est Belle на Lancome е един от най-актуалните аромати в момента - разработван едновременно от трима майстори-парфюмеристи в продължение на три години. В основата му е ирис - една от най-редките и скъпи съставки в парфюмерията, освен това ще откриете портокал, жасмин, пачули, зърна от бразилска тонка, круша и касис. 

РОКЛЯ. Купуването на дрехи е опция с висок риск, но и с отлична възвръщаемост, ако улучите вкуса и размера. Никога не забравяйте, че жените обикновено избират дрехите си, водени повече от идеята за ефектност, отколкото за удобство. Роклята е идеална за целта – тя подчертава формите, като същевременно може да прикрива недостатъците. Няма да сбъркате с изчистен класически модел, като това предложение на Preen с висока талия в актуалния за сезона червен цвят.

ЗА НЕГО

ПАРФЮМ. Да подариш парфюм е ужасно клише, разбира се. Но клишетата точно затова са клишета - защото функционират безотказно. За този празничен сезон например добър вариант е Code Men, чисто новият аромат на Giorgio Armani. В него има отчетливи цитрусови (всъщност лимонови) нотки и бергамот, с деликатни добавки като маслинов цвят и благородно дърво. С две думи, съблазнителен и много модерен - тъкмо като за мъжа до вас.

ТЕСТ ДРАЙВ. Всеки нормален мъж би се зарадвал на възможността да покара нов автомобил. Сега си представете, че автомобилите са три, и то не какви да е, а Ferrari 360, Lamborghini Gallardo и Aston Martin DB9. Една британската компания (activitysuperstore.com) предлага това преживяване на специалната цена от 99 лири - която включва час и половина самостоятелно каране и после скоростна обиколка с професионален пилот. А вие междувременно можете да се насладите на изумителните възможности за пазаруване в Лондон.

ЖИЛЕТКА. Грубоватите, мъжествени вълнени дрехи се връщат на мода. Много добър пример за тенденцията е тази плетена жилетка на реномираната британска марка Barbour. Част от специалната серия, посветена на кинолегендата Стив Маккуин, жилетката е от специално обработена овча вълна и копчета от полирано дърво. Списание GQ я включи сред препоръчаните дрехи за този зимен сезон.

ЧАСОВНИК. Според едно глуповато поверие да подариш часовник предвещава раздяла. Според нас един добре подбран часовник може само да заздрави връзката ви. Много актуален вариант е този Highlands на реномираната швейцарска марка Jeanrichard, който върви с две каишки - кожена и платнена. Ако цената му ви се стори солена, по-щадяща бюджета алтернатива е Victorinox Alliance, от производителите на митичното швейцарско ножче.

ВРАТОВРЪЗКА. Дори и най-спортно обличащият се мъж трябва да притежава поне една скъпа вратовръзка и чифт ръкавели. Напоследък диагоналното райе е по-модерно отвсякога, както показва и тази копринена вратовръзка от Hugo Boss във флотски цветове. Много актуални са и ръкавелите с неочаквани форми, например тези с форма на автомобилчета Mini, създадени от Paul Smith London.

ИГРАЧКА. И най-зрелите мъже дълбоко в себе си си остават момчета. Зарадвайте го с една напълно мъжка играчка - специален комплект за домашно производство на бира. Срещу петдесетина долара вътре е включено всичко необходимо, включително и консумативите, за да си направи свое собствено пиво у дома (отнема 21 дни) и после да си го изпие с чувство на оправдана гордост. Една доза е почти 4 литра, така че може да остане дори и за вас.