От днес в Австралия цигарите са без марки

Влезе в сила пълната забрана върху рекламата на тютюневи изделия, включително и върху собствените им кутии.

01.12.2012 | 09:23
От днес в Австралия цигарите са без марки

От днес в Австралия е в сила забраната върху търговските марки на цигарите. Те могат да се продават единствено в унифицирани кутии по дизайн на здравното министерство, покрити с отблъскващи снимки на причинявани от пушенето заболявания. Марката и сортът на цигарите са указани с дребен шрифт в долната част на кутиите, които са в еднакъв маслиновозелен цвят.

Австралийското правителство прокара закона с амбицията да отнеме на цигарите създадения от рекламите статут на нещо дръзко и атрактивно, които привлича младите. Тютюневите гиганти дълго се бориха срещу планираните промени, но в крайна сметка загубиха във всички съдебни инстанции.

Последният отчаян ход на цигарените монополи бе да субсидират жалби на Украйна, Хондурас и Доминиканската република срещу забраната. Трите страни протестираха срещу нея в Световната търговска организация, твърдейки, че тя ограничава свободната търговия. Нито една от тях обаче няма сериозен търговски обмен с Австралия.

Забраната на използването на търговски марки и техните запазени символи е пионерска за Австралия. Поставянето на отблъскващи фотографии върху цигарените  кутии обаче не е новост - Канада първа го въведе през 2001, а оттогава я последваха над 40 държави, включително и огромни пазари за цигари като Бразилия, Турция и Украйна.

Мерки, подобни на австралийските, в момента се обсъждат във Великобритания, Нова Зеландия, Индия и ЮАР.