fallback

Грейпфрутите се оказват все по-опасни

Богатият на витамин С плод засилва тревожно въздействието вече на 43 лекарства.

27.11.2012 | 15:39

Яденето на грейпфрути по време на лекарствено лечение крие опасност за все повече хора, предупредиха канадски учени на базата на мащабно проучване. Пословично богатият на витамин С плод съдържа химикали, които си взаимодействат с някои лекарства и усилват ефекта им. Това може да доведе до остра бъбречна криза, дихателна недостатъчност, вътрешни кръвоизливи и дори смърт.

Този ефект на грейпфрута е отдавна известен при някои медикаменти. Тревожното според експертите е, че броят им се увеличава. През 2008 година се знаеше за 17 лекарства, които се повлияват от плода. Сега те са вече 43, твърди статия в списанието на Канадската медицинска асоциация. Все още мнозинството лекари не знаят за голяма част от лекарствата и не предупреждават пациентите си, подчертава статията.

Доктор Дейвид Бейли от института за здравни изследвания „Лоусън“ в Онтарио определя тази тенденция като „силно обезпокоителна“.

Проблемните вещества в грейпфрута се наричан фуранокумарини и се съдържат още в севилските (горчивите) портокали и лайма. Те потискат ефекта на един чревен ензим, които иначе намалява ефекта на лекарствата. По този начин влиянието на предписаната доза медикаменти може да се увеличи в пъти и да надхвърли безопасната граница..

Лекарствата, които най-силно взаимодействат с фуранокумарините, са антидепресантите, противоалергичните средства, антиретровирусните, а също и медикаментите за лечение на припадъци, нарушения в сърдечния ритъм и висок холестерол.

Еднократно приемане на грейпфрут дори и часове преди вземането на лекарството представлява опасност, твърдят учените.  А редовната употреба прави нещата далеч по-лоши. Например чаша сок от грейпфрут, изпивана три дни успоредно с намаляващия холестерола медикамент симвастатин, увеличава ефекта му три пъти. Това застрашава най-много по-възрастните хора, чиито организъм по-трудно се справя с предозирането.

fallback
fallback