fallback

Световната банка прогнозира "водопад от катаклизми"

"През 2060 този свят ще бъде толкова различен, че е трудно да се опише", твърдят анализатори.

19.11.2012 | 09:04

Световната банка предупреждава правителствата да се подготвят за "водопад от катаклизми", ако не вземат мерки за борба срещу глобалното затопляне. "Към 2060 този свят ще бъде толкова различен, че е трудно да се опише",  се казва в доклад.

Най-тежко ще пострадат най-бедните и най-уязвимите, предупреждават анализаторите от банката, като прогнозират многобройни природни бедствия, хранителни кризи, недостиг на вода, по-конкретно в Източна Африка, Близкия изток и Южна Азия, голямо повишаване на детската смъртност в Африка (южно от пустинята Сахара) и нов пик в разпространението на някои заразни болести.

В по-общ план промените в климата може се превърнат в "най-голямата заплаха за биоразнообразието", подчертава международната финансова институция.

Препоръката е правителствата по света да пренасочат инвестициите за горива към „зелена инфраструктура. Според разчети на финансистите в момента за проучване и добив на природни изкопаеми държавите заделят общо 1 трилион долара.

Световната банка публикува доклада броени дни преди повече от 200 държави да се съберат на среща в катарската столица Доха между 26 ноември и 7 декември в опит да продължат изтичащото в края на годината действие на Протокола от Киото - сегашния международен план за намаляване на парниковите емисии на индустриализираните страни.

fallback
fallback