Световната банка прогнозира "водопад от катаклизми"

"През 2060 този свят ще бъде толкова различен, че е трудно да се опише", твърдят анализатори.

19.11.2012 | 09:04
Световната банка прогнозира

Световната банка предупреждава правителствата да се подготвят за "водопад от катаклизми", ако не вземат мерки за борба срещу глобалното затопляне. "Към 2060 този свят ще бъде толкова различен, че е трудно да се опише",  се казва в доклад.

Най-тежко ще пострадат най-бедните и най-уязвимите, предупреждават анализаторите от банката, като прогнозират многобройни природни бедствия, хранителни кризи, недостиг на вода, по-конкретно в Източна Африка, Близкия изток и Южна Азия, голямо повишаване на детската смъртност в Африка (южно от пустинята Сахара) и нов пик в разпространението на някои заразни болести.

В по-общ план промените в климата може се превърнат в "най-голямата заплаха за биоразнообразието", подчертава международната финансова институция.

Препоръката е правителствата по света да пренасочат инвестициите за горива към „зелена инфраструктура. Според разчети на финансистите в момента за проучване и добив на природни изкопаеми държавите заделят общо 1 трилион долара.

Световната банка публикува доклада броени дни преди повече от 200 държави да се съберат на среща в катарската столица Доха между 26 ноември и 7 декември в опит да продължат изтичащото в края на годината действие на Протокола от Киото - сегашния международен план за намаляване на парниковите емисии на индустриализираните страни.