fallback

Двама мъртъвци спечелиха местни избори в САЩ

Демократ от Флорида и републиканец от Алабама отнесоха посмъртно живите си съперници във вота.

08.11.2012 | 14:31

Сред победителите от проведените в САЩ общи избори са и двама мъртъвци, съобщава Reuters. Демократът Ърл Ууд и републиканецът Чарлз Бийсли бяха предпочетени за ръководни постове в местната власт посмъртно.

96-годишният Ууд почина още на 15 октомври тази година – в самия разгар на кампанията по преизбирането му (за 12-и пореден път) за данъчен инспектор на Ориндж Каунти в Орландо, Флорида. Старецът отдавна бил критикуван, че заради разклатено здраве рядко се явява на работа, а въпреки това прибира 150 000 долара заплата и 90 000 долара пенсия. Ууд дори планирал да не се кандидатира повторно, но размислил, след като за поста изявил претенции негов дългогодишен опонент. Репутацията на Ууд, заемал позицията половин век, се оказа достатъчна, за да му донесе дори посмъртно 56% от гласовете срещу живия му републикански противник.

Идентичен е и случаят с републиканеца Чарлз Бийсли, който се бореше за място в управлението на окръг Биб, Алабама. Той се спомина на 12 октомври от аневризъм, но след това спечели 52% от гласовете на избирателите. Опонентът му от Демократическата партия Уолтър Сансинг лаконично коментира, че да се състезаваш с мъртъв човек е крайно деликатна ситуация. Той смята, че повечето избиратели по навик гласуват за партията, която подкрепят, без изобщо да обръщат внимание кой е излъченият кандидат.

fallback
fallback