fallback

Disney продължава "Междузвездни войни"

Гигантът купи компанията на Джордж Лукас за 4 млрд. долара, държи и правата върху "Индиана Джоунс"

31.10.2012 | 08:35

Развлекателният гигант Disney планира да поднови сериите "Междузвездни войни" и да изработва по един нов епизод на всеки две-три години. Тази нощ бе оповестена официално сделката по покупката на Lucasfilm, създателя на оригиналната трилогия от 1977-1983 и на втора трилогия през 1999-2005. Disney ще плати 4.05 милиарда долара за компанията на Джордж Лукас, който ще бъде привлечен и като консултант по бъдещите проекти.

Първата нова серия на "Междузвездни войни" - епизод 7 - ще се появи през 2015 година.

"За мен е огромно удоволствие да виждам как "Междузвездни войни" се предава от поколение на поколение. Сега идва време аз самият да ги предам на следващото поколение режисьори и продуценти", коментира самият Лукас, създал компанията си още през 1971. Във визитката му освен легендарната трилогия стоят и други емблематични приключенски филми, като поредицата за Индиана Джоунс например.

"Тази сделка съчетава едно изключително качествено портфолио, включващо "Междузвездни войни", един от най-големите развлекателни франчайзи в историята, с уникалното и несравнимо умение на Disney да твори едновременно на различни платформи, бизнеси и пазари", обяви изпълнителният директор на гиганта Робърт Айгър.

Disney ще плати в брой половината от цената по сделката, а остатъкът ще бъде изплатен чрез новоиздадени акции. Покупката включва дъщерната фирма на Лукас за специални ефекти (Industrial Light and Magic), както и правата върху други франчайзи начело с Индиана Джоунс.

Новината предизвика ентусиазъм у някои почитатели на "Междузвездни войни" и подчертана тревога у други, които смятат, че качествата на оригиналната трилогия са недостижими и че заснетото от Лукас продължение разваля качеството на поредицата. "Чувствам се зле, това е като собствената ти майка да има тайна връзка и да се ожени за друг", писа един почитател във фен-сайта TheForce.net.

fallback
fallback