fallback

Идва ли краят на детството?

Средната възраст за навлизане в пубертета е спаднала с повече от 6 години за последния век и половина.

21.10.2012 | 09:20

"Невинността на детството" е израз, който скоро може да се окаже лишен от смисъл, ако се вярва на тревожните разкрития на учените за все по-ранното настъпване на пубертета у последните поколения. Съвместни проучвания на няколко германски института показват, че ако през 1860 средната възраст за встъпване в полова зрялост за момичетата е била 16.6 години, през 1950 тя вече е спаднала до 13.1, през 1980 - до 12.5, а през 2010 вече едва надхвърля 10.5 години. При момчетата тенденцията е идентична, макар пубертетът да продължава да идва с около година по-късно, отколкото при момичетата.

По данни на американката Марша Хърман-Гидънс, която се занимава с проблема още от 80-те години, промяната е още по-драстична - последните й изследвания сочат 9.9 години като средна възраст за навлизане в пубертета при белите момичета, и 8.8 години - при тъмнокожите.

Науката все още няма единодушно обяснение какво причинява този феномен, нито пък какви ще са физиологичните и обществените последици от него, отбелязва британският The Observer. Оригиналното обяснение на намаляващата възраст за пубертета бе свързано с драстичните подобрения в качеството на живот и в здравеопазването, случили се в края на ХІХ век. Но експертите очакваха съкращаването на детството да спре след две-три поколения, а то вместо това продължава с плавни темпове - 4-5 месеца за всяко изминало десетилетие.

Eдна от теориите обяснява ранния пубертет със затлъстяването - известно е, че то увеличава нивата на естрогена, който отключва някои полови промени като нарастването на гърдите при момичетата. Но едно мащабно проучване в Дания показа, че пубертетът идва еднакво рано при деца с напълно различен индекс на телесната маса.

Друго сходно обяснение е промяната в хранителните ни навици в полза на богати на захар храни, съчетана с драстичен спад във физическите натоварвания. Според други учени причината може да бъде и в околната среда - примерно излагането на организма на различни външни химикали, които въздействат на еднокринната система. Има сигурни доказателства, че някои промишлени и фармацевтични замърсители влияят на нормалното полово развитие на рибите и някои животни. Не е изключено същото да важи и за хората, смятат някои експерти.

fallback
fallback