fallback

Бивш иконом на Папата отива в затвора

Паоло Габриеле ще лежи 18 месеца в затвора заради кражба на документи.

06.10.2012 | 14:32

Бившият иконом на Папа Бенедикт XVI Паоло Габриеле беше осъден на 18 месеца зад решетките заради кражба на документи, съдържащи конфиденциална информация, предаде BBC. Делото, станало популярно като „Ватилийкс”, започна само преди седмица и приключи след едва четири изслушвания. Обвинението настояваше за присъда от три години затвор, но смекчаващи вината обстоятелства  оказаха влияние върху крайното решение на съда.

Обвинението срещу Габриеле е, че е откраднал и предал на италиански журналист поверителни документи във връзка с разследване за корупцията във Ватикана. Самият Габриеле заяви, че е действал от любов към църквата. Той отрече да е извършил кражба, но призна, че е копирал документите, както и че е „предал доверието на Светия Отец".

Пред ватиканския съд бившият иконом заяви още, че в първите дни от задържането си е бил държан в малка стая  и че върху него е упражнен психологически натиск. Съдът е разпоредил проверка по случая.

Именно признанието, липсата на минало криминално досие и предишната служба за църквата се оказаха решаващи за намаляването на исканата от прокуратурата присъда от три години наполовина.

По-късно през деня говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди заяви, че  е „много вероятно” Папа Бенедикт XVI да помилва бившия си иконом.

fallback
fallback