Нов трейлър на "Хобитът" три месеца преди премиерата

Режисьорът Питър Джаксън критикуван, че разводнявал историята с чисто комерсиална цел.

20.09.2012 | 15:12
Нов трейлър на

Режисьорът Питър Джаксън пусна разширен трейлър за дългоочаквания си нов филм "Хобитът". Лентата, която е предистория на счупилия всички рекорди "Властелинът на пръстените", ще се появи по кината на 12 декември. За известно объркване на почитателите на поредицата обаче наскоро Джаксън обяви, че "Хобитът" ще бъде не два филма, както бе по първоначален план, а цели три.

Романът на Джон Толкин "Хобитът", излязъл от печат през 1937, разказва как Билбо Бегинс (или Торбинс, според превода) се отправя на вълшебно пътешествие с 15 джуджета, за да си върнат те загубеното царство от дракона Смог. По пътя Билбо се среща с Ам-Гъл и се сдобива с вълшебния пръстен, около който се върти цялото действие във "Властелинът на пръстените".

"Хобитът" е далеч по-лековата и ведра книга от последвалата я трилогия, но най-вече е далеч по-кратка. Затова и почитателите на Толкин се тревожат, че новите филми на Джаксън ще са твърде разтеглени. Първите две части - The Hobbit: An Unexpected Journey (с премиера на 12 декември тази година) и The Desolation of Smaug (2013) – реално ще последяват събитията от книгата. Третият филм, наречен There and Back Again, ще е основан върху други разкази и бележки на Толкин, свързващи събитията в "Хобитът" с тези във "Властелинът на пръстените".

Според критиците на Джаксън той и студиото New Line Cinema са се решили на това необяснимо разтягане на историята единствено от комерсиални съображения. Всяка от трите части на "Властелинът..." донесе приходи над милиард долара.

Главната роля в "Хобитът" е поверена на Мартин Фриймън, познат от "Пътеводител на галактическия стопаджия", "Наистина любов" и най-вече от нашумялата нова телевизионна адаптация на BBC "Шерлок", в която играе доктор Уотсън. Самият Шерлок – актьорът Бенедикт Къмбърбач – участва в "Хобитът" като гласа на дракона Смог.

Новият трейлър излиза точно навръх 22 септември, честван по цял свят от феновете като Ден на хобитите. Според книгата на тази дата са родени Билбо и Фродо Бегинс.