В САЩ създадоха първия музей на расизма

Обектите варират от пепелници и принадлежности за риболов до плашещи реплики на бесилка.

20.04.2012 | 17:06
В САЩ създадоха първия музей на расизма

 

Музей, събиращ най-голямата колекция от предмети свързани с расовата дискриминация срещу чернокожите в САЩ, беше открит в Мичиган.

Създател на сбирката е чернокожият Дейвид Пилгрим – вицепрезидент на Ferris State University, в който е разположен музеят.

Пилгрим, бивш професор по социология, започва колекцията през 70-те години в Алабама. Запалва се дотолкова, че според думите му  накрая започва да прекарва в антикварните магазини повече време от продавачите.

„В един момент колекцията се превърна в основното нещо за мен. По този начин релаксирах“ споделя той.

През 1996 дарява сбирката, съдържаща над 2000 обекта на университета. В продължение на 15 години тя стои в малка стая и може да се види само с предварителна уговорка. Едва тази година, с помощта на спонсори, ръководството успява да осигури специално помещение за нея. Официалното откриване на новия Музей на спомените от расизма ще бъде на 26 април, а посещенията в него ще бъдат безплатни.

Колекцията вече съдържа около 9000 артикула, които налагат негативно отношение срещу афро-американците, а в някои случаи дори поощряват насилието срещу тях.

В една от първите зали има макет в реален размер на дърво, от което виси въже с примка –  обесването е един от най-ужасяващите и разпространени начини за убийство на чернокожи в периода след американската гражданска война. В близост до него, телевизионен екран показва расистки изображения от различни периоди .

„Някои части от изложбата са ужасяващи. Карат те да се чудиш как едно човешко същество може да бъде толкова жестоко към друго“ коментира второкурсничка от университета Ферис.

 „Музеят не е от тези, от които излизаш и просто продължаваш деня си с кафе.Някои от посетителите си тръгват ядосани и дори обидени. Най-много обаче са тези, които си тръгват замислени и натъжени от видяното. Но нашата цел не е това – смисълът е да включим хората в диалог“ казва Пилгрим.

Затова и турът, който той предлага, завършва в „стая за разговори“, където посетителите са окуражавани да обсъдят видяното и да дават идеи как тези предмети могат да бъдат използвани за поощряване на толерантност и социална справедливост.