Раф Саймънс наследи Галиано в Dior

44-годишният белгиец ще представи първата си колекция за марката през лятото.

10.04.2012 | 15:30
Раф Саймънс наследи Галиано в Dior
Раф Саймънс наследи Галиано в Dior

Раф Саймънс е новият художествен директор на модния гигант Christian Dior, стана ясно повече от година след освобождаването на скандалния му предшественик Джон Галиано.

Слуховете, че роденият в Белгия Саймънс ще поеме поста, се засилиха през февруари, когато той беше освободен като творчески директор от модната къща Jil Sander, част от Prada Group.

Аналогичната позиция в Dior e свободна от миналия март, когато британeцът Джон Галиано беше уволнен заради скандални антисемитски изказвания в парижко кафене. С търсенето на негов наследник се заеха изпълнителният директор на Dior Сидни Толедано и Бернар Арно, председател на борда на компанията – майка  Louis Vuitton Moët Hennessy.

Миналото лято за поста бе спрягано името на художествения директор на Louis Vuitton – Марк Джейкъбс, но се говори, че преговорите с него са прекратени заради прекалено голямата заплата, която е поискал.

„Присъединявам се към модна къща Dior с огромен респект към нейната богата история, знания и несравнимо майсторство“, заяви Саймънс.

Раф Саймънс е роден в Белгия през 1968. В началото на кариерата си се занимава с индустриален дизайн и дизайн на мебели, а през 1995 основава собствена марка за мъжко облекло. Бързо си създава име в модната индустрия като производител на оригинални, безупречно ушити облекла с по-изящен силует, които променят преобладаващата дотогава „мачо визия“.

От 2005, освен с ръководенето на собствената си марка, той се заема и с мъжката и женска линия на Jil Sander, като едновременно спечелва одобрението на критиката и постига огромен търговски успех.

Саймън, който е шестият главен дизайнер на Dior, ще представи първата си колекция висша мода за марката през юли.