Змия приземи самолет в Австралия

Пилотът успял благополучно да кацне, докато влечугото пълзяло по крака му.

05.04.2012 | 13:32
Змия приземи самолет  в Австралия

Австралийски пилот бе принуден да приземи аварийно самолета си, след като ненадейно иззад контролното му табло се появила змия. Брейдън Бледерасет успя да кацне благополучно, независимо, че в решителния момент влечугото запълзяло по крака му.

Летецът, който изпълнявал самостоятелен товарен полет, признава, че сърцето му забило лудо, докато се опитвал да държи ръцете си стабилни и да върне самолета на летището в северноавстралийския град Дарвин. „Виждал съм подобно нещо само на филм, и то веднъж“, обясни той пред австралийска телевизия, явно визирайки „Змии в самолета“ от 2006, където отровни влегучи са пуснати на борда като част от план за убийство.

26-годишният Брейдън е бил съвсем сам в двумоторния Beechcraft Baron G-58 и тъкмо напускал района на летището, когато забелязал влечугото.

 „Опитваш се да мърдаш възможно най-малко. Но когато ръцете ти трябва да са на лостовете, започваш да се притесняваш, че змията може да го приеме като заплаха и да те ухапе“ обяснява пилотът.

След кацането пожарникарите видели влечугото, но не успели да го хванат. Сали Хийтън, която работи като лесничей, казва, че най-вероятно става въпрос за летяща змия (Chrysopelea ornata) - неотровен вид, който достига до метър и половина дължина.

Джоф Хънт, директор на авиокомпанията Air Frontier, за която работи Брейдън, призна, че не знае за друг случай на открита в самолет змия. В аналите обаче фигурират едно живо пиле, вмъкнало се в трюма, и малко крокодилче, пропълзяло под контролния педал на пилота.