Призрачен японски кораб достигна Канада

Остатъци от разрушителното цунами в Япония се придвижват по-бързо от очакваното, съобщават експерти.

28.03.2012 | 12:24
Призрачен японски кораб достигна Канада

Американската администрация за океаните и атмосферата (NOAA) предупреди, че отпадъци от залятата от цунами Япония могат да достигнат Северна Америка по-рано от очакваното. Доказателство за това е призрачен риболовен кораб, който преди дни бе забелязан край бреговете на Канада. Той е част от милиони отпадъци, отнесени от гигантските вълни, ударили Япония преди около година.

Силният вятър ще помогне на отломките да достигнат Северна Америка много по-скоро, отколкото очаквахме,” коментира Нанси Уолъс от NOAA. Именно нейна бе прогнозата, че това ще се случи през 2013.

На 20 март, транспортните власти в Канада забелязаха изоставен плавателен съд на 150 морски мили от бреговете на най-западната провинция на страната - Британска Колумбия. По-задълбочени наблюдения показали, че това е японски риболовен кораб, отнесен в открито море от отдръпващата се водна маса. Властите в Канада категоризираха призрачния кораб като опасен за морския транспорт, но бреговата охрана на Британска Колумбия обяви, че ще вземе мерки само, в случай че бъде забелязан разлив на гориво, което е малко вероятно.