250 игрални и документални ленти на 16-то издание на София Филм Фест

Форумът се открива днес и ще продължи до 18 март.

09.03.2012 | 07:49
250 игрални и документални ленти на 16-то издание на София Филм Фест

На 9 март се открива най-мащабното киносъбитие в България – София Филм Фест. До края на месец март киноманите ще могат да видят едни от най-награждаваните ленти от световните кинофестивали.

В 16-тото поредно издание на фестивала са събрани над 250 игрални, документални и късометражни филма. Повечето от тях са премиерни заглавия и идват в България веднага след тяхното представяне на престижните филмови фестивали в Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс.

Програмата ще открие българската лента на режисьора Константин Божанов-„Аве“.

Лентата разказва за случайната среща на момче и момиче – Камен и Аве, пътуващи на автостоп. Историята продължава  с много приключения и любов.

В програмата са включени и много документални филми, сред които и такива, посветени на Христо Стоичков, Симеон Сакскобургготски и Тодор Живков.

Зрителите ще могат да видят и последния филм на Вим Вендерс, посветен на световноизвестната хореографка Пина Бауш, запечатал магията на творчеството й в 3D формат.

Френската продукция „Снеговете на Килиманджаро“ пък е тазгодишният носител на наградата за кино на Европейския парламент LUX и също ще има своя гала прожекция.

В рамките на феста ще се проведе и инициативата София Мийтингс, на която идеи ще обменят професионалисти от киноиндустрията - продуценти, разпространители, режисьори.

Вижте репортаж по темата от видео файла.