Баланс в представителството на половете отчита България

Правителството уточни позицията си за заседанието на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

15.02.2012 | 17:03
Баланс в представителството на половете отчита България

Като добра практика България отчита, че към 1 ноември 2011 процентът на жените, членове на управителните съвети в дружествата с над 50% държавно участие от системата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (51 търговски дружества), е 43 на сто, с което е постигнат разумен баланс на представителство на половете. Това ще е акцентът в позицията на правителството по време на предстоящото заседание на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. То ще се проведе на 17 февруари в Брюксел.

В рамките на срещата ще се проведе и дебат на тема „Жените в управителните съвети”. Целта е да се сподели опитът на държавите по отношение преодоляването на пречките за увеличаването на броя на представителите на нежния пол в управителните съвети на търговските дружества в ЕС. През 2010 г. жените не достигат дори скромните 12% от членовете на управителни съвети в най-големите търговски дружества, чиито акции се търгуват на борсата, и около 3% от председателите на управителните съвети в ЕС.

По време на заседанието ще се проведе и открит дебат по изпълнението на Стратегия „Европа 2020”. Министрите ще одобрят и Заключения на Съвета относно приоритетите за действие в областта на заетостта и социалните политики – политически насоки за 2012 г. България ще изрази принципна подкрепа за него.