Камамбер
Меко сирене с лека плесен, произвежда се от непастьоризирано краве мляко. Произхожда от френската област Нормандия и е родствено с бри, но с малко по-зрял вкус.
Виното: изборът е деликатен, защото вкусът му се комбинира подчертано зле с някои вина. Шампанско и шенин блан са добър избор, както и отлежало бордо.
Едам
Холандско полутвърдо или твърдо сирене от краве мляко, което се пресова. Носи името на едноименния град край Алкмаар.
Виното: подходящо е за широк кръг вина – каберне, мерло, пино ноар, а също и ризлинг.
Ементал
Швейцарско сирене, което се прави от прясно краве мляко и зрее поне четири месеца. Вкусът е мек, с подчертани нотки на ядки. Много подходящо е за фондю.
Виното: хармонира отлично с младо божоле или с класическия френски шедьовър Шатоньоф-дю-пап. От белите подходящо е совиньон блан.
Българско саламурено
Нашето „обикновено” бяло сирене всъщност е идеално за комбиниране с вино, като изборът зависи от млякото, от което е произведено – овчето и козето изискват по-тежки вина.
Виното: млади червени вина, примерно български рубин, а също сух ризлинг или гръцка рецина.
Горгондзола
Класическо италианско синьо сирене, макар че пеницилиновата плесен, която го създава, всъщност е зеленикава. Почти кремообразно.
Виното: острият вкус на сиренето изисква сладко вино – например токайско от Унгария, испански москател или френски сотерн.
Грюер
Наречено на селцето в Швейцария, откъдето произхожда, това сирене се прави от прясно краве мляко (за една пита отиват 400 литра).
Виното: по-тежко вино би приглушило деликатния вкус на грюер, затова подберете нещо по-леко: българска гъмза или пък италианско санджовезе.
Пармезан
У нас, кой знае защо, е известно с френското си име. В действителност се нарича пармиджано, защото се прави в областта oколо Парма, Италия. Твърдо сирене с неповторим вкус.
Виното: пармезанът прекрасно подчертава вкуса на леки, плодови бели вина, например шардоне.
Рокфор
Често го наричат Крал на сирената. Френско синьо сирене, което се прави от млякото на специална порода овце и узрява във варовиковите пещери край едноименния град.
Виното: силният му аромат подхожда на сладки вина, примерно порто или семийон.