fallback

Китайският Red Bull опасен за здравето?

Някои от веществата в напитката били забранени в Китай.

13.02.2012 | 09:28

Енергийната напитка Red Bull изчезна от витрините на китайските магазини заради подозрения, че съдържа забранени химически вещества, представляващи опасност за здравето, съобщава вестник “Шанхай Дейли”. Според изданието, контролното ведомство на град Харбин установило, че някои от съставките не са разрешени за използване в Китай. В това число влизат оцветителят кармин и консервантът натриев бензоат. В съчетание със съдържащия се в питието кофеин, се получава вещество, което се използва за лечение на различни психически разстройства. При предозиране е възможно предизвикването на главоболие, стрес, раздразнителност, нарушение на сърдечния ритъм. Китайските лекари предупреждават, че това вещество води до зависимост.

Китайското поделение на Red Bull вече публикува заявление, че енергийният коктейл не съдържа никакви забранени вещества. Независимо от това някои търговски мрежи взеха самостоятелно решение да изтеглят напитката от своите магазини. Тя не се продава вече в шанхайските и пекинските търговски мрежи на Carrefour и Lotus.

Изводите на специалистите са направени засега само на база надписите върху етикета, но в момента се правят изследвания и на качеството на самата напитка.

Припомняме, че през юни 2009 г. инспектори в Германия откриха в напитката Red Bull Cola съдържание на кокаин. Тогава, независимо от ниската дозировка, която не крие рискове за здравето на хората, немските власти иззеха енергийната “кола” от търговската мрежа. По същото време в Китай Главното държавно управление по технически и карантинен контрол на качеството на стоките направи проверки на местните производители на Red Bull, за да установи дали няма кокаин в съдържанието на течността. По-рано този вид наркотик бе открит в Тайван, където в редица райони на страната енергийното питие бе забранено за продажба.

fallback
fallback