fallback

Диабетът утроявал риска от вродени увреждания

От ключово значение е нивото на кръвната захар на майките в първите седмици на бременността, показа британско изследване.

07.02.2012 | 16:17

При жените с диабет рискът да родят дете с увреждания е над три пъти по-голям, показват тревожните резултати от проучване на Европейската асоциация за изучаване на диабета (European Association for the Study of Diabetes).

Учените са анализирали повече от 401 000 бременности за период от дванайсет години и са установили, че при жените, страдащи от диабет тип 1 и 2, има над 7% риск децата да се родят с увреждания. При родилките без диабет този риск е едва 2 на сто. Уврежданията включват проблеми с нервната, храносмилателната и сърдечносъдовата система, както и с опорно-двигателния апарат.

Докладът сочи още, че нивата на кръвната захар непосредствено преди и в началото на бременността са особено важен рисков фактор, който може да бъде контролиран.

Д-р Рут Бел от Университета в Нюкасъл, която е водещ изследовател в проекта, казва за BBC, че повечето от аномалиите се случват през първите четири до шест седмици. “Проблем е, когато при жени с диабет бременността не е следена от самото начало – или защото е изненадваща или защото те не са наясно, че им трябват специални грижи. Положителното е, че ако от самото начало бъдещата майка бъде следена от експерти, тя може да има напълно здраво бебе.”

fallback
fallback