„Изобретението на Хюго” е с най-много номинации за „Оскар”

"Артистът" получи 10 номинации за най-престижната филмова награда в Холивуд.

24.01.2012 | 17:15
„Изобретението на Хюго” е с най-много номинации за „Оскар”

Американската академия за кинематографично изкуство и наука обяви номинациите за „Оскар” за 2011. 3D приключението на Мартин Скорсезе „Изобретението на Хюго” получи 11, включително и за най-добър филм.  Лентата  разказва историята на сираче, живеещо в огромния часовник на железопътната гара в Париж. Въпреки многото номинации за филма, нито една не е за най-добър артист или актриса. Той  е отличен предимно за техническите си параметри, визуални ефекти и режисура.

Освен нето номинираните за най-добър филм са "Артистът" (The Artist), "Кешбол" (Moneyball), "Потомците" (The Descendants), "Дървото на живота" (Tree of Life), "Полунощ в Париж" (Midnight in Paris) на Уди Алън, "Южнячки" (The Help),  Боен кон (War Horse) на Стивън Спилбърг и "Ужасно силно и адски близо" (Extremely Loud & Incredibly Close).

 „Артистът“ вече спечели куп награди, сред които и "Златен глобус". Филмът е ням и чернобял, и е издържан в стила на 20-те години на миналия век.

Номинации за най-добър актьор получиха Демиан Бичир за ролята си в "По-добър живот", Джордж Клуни за "Потомците", Жан Дюжарден за "Артистът", Брад Пит за "Кешбол" и Гари Олдман за "Дама, поп, асо шпионин". Това е първа номинация за Олдман, въпреки че той е на големия екран от 30 години.

За признанието  „най-добра актриса” ще се борят  Глен Клоуз за "Албърт Нобс", Мерил Стрийп за "Желязната лейди", Руни Мара за "Мъжете, които мразеха жените", Мишел Уилямс за "Моята седмица с Мерилин" и Виола Дейвис за „Южнячки”.

Отличието за най-добър режисьор ще си оспорват Мартин Скорсезе за "Изобретението на Хюго ", Уди Алън за "Полунощ в Париж", Терънс Малик за "Дървото на живота", Мишел Азанависиюс за "Артистът" и Александър Пейн за "Потомците".

В категорията за най-добър сценарий съревнованието е между  Мишел Азанависиюс за "Артистът", Ани Мъмоло и Кристен Уиг за "Шаферки", Уди Алън за "Полунощ в Париж", Джей Си Чандър  за "Предел на риска"  и иранецът Ашгар Фархади за "Раздялата”.

Церемонията по връчването на наградите „Оскар” ще се проведе на 26 февруари.