Българска находка разклати схващанията за произхода на човека

Зъб на човекомаймуна, открит край Чирпан, загатва, че еволюцията на Homo Sapiens може да е произтичала успоредно и извън Африка.

11.01.2012 | 13:11
Българска находка разклати схващанията за произхода на човека
Българска находка разклати схващанията за произхода на човека

Горен кътник от човекомаймуна, открит край град Чирпан, може да разклати общоприетите схващания за човешката еволюция. Зъбът е намерен при разкопки в кариерата Азмака, на два и половина километра северно от града, от международен екип начело с директора на Националния природонаучен музей Николай Спасов. Докладът на екипа вече бе публикуван в реномирания Journal of Human Evolution.

Откритите в същия пласт останки от растителни видове с голяма сигурност датират находката отпреди 7 милиона години - цели два милиона години, след като според конвенционалната наука човекоподобните маймуни са изчезнали от Стария континент заради застудяването. Досега се смяташе, че еволюционният преход от маймуните към човека се е случил в топлите райони на Африка. Чирпанската находка намеква, че еволюцията може да е протичала успоредно и в Европа, предполага проф. Мадлейн Бьоме от германския център Сенкенберг, цитирана от DarikFinance.

В самата публикация на екипа обаче не се застъпват толкова смели тези. Подчертава се единствено, че находката смъква долната граница, пред която човекоподобните маймуни са обитавали Стария континент, с поне 1.1 милиона години.