Държавата, която ликвидира петъка

В тихоокеанската република Самоа след 29 декември, четвъртък, ще настъпи направо 31 декември, събота.

29.12.2011 | 09:25
Държавата, която ликвидира петъка

Милиарди хора по света утре с въздишка на облекчение ще си кажат: най-после е петък. Но не и жителите на тихоокеанската държавица Самоа, за които след четвъртък ще настъпи направо събота.

Това е поредната реформа на решителния министър-председател Тиулепа Сайлеле Малилегаои. Страната, която до момента бе последната на запад преди линията на смяна на датата, и съответно се гордееше, че там слънцето залязва последно, сега ще прекрачи тази линия. Целта е да се уеднакви календарът на Самоа с този на основните й търговски партньори Нова Зеландия, Австралия и Китай. В момента местната търговия губи цели два работни дни - когато в самоанската столица Апия е петък, в Сидни или Пекин вече е събота, и обратно - докато самоанците си почиват, в Австралия и Китай вече е започнала работната седмица.

За да сложи край на това, премиерът Тиулепа нареди тази година в календара след 29 декември, четвъртък, да настъпи направо 31 декември, събота. От местната банка побързаха да уверят клиентите си, че ще им изплатят лихви по депозитите и за загубения ден, но няма да начисляват лихви по кредитите за него.

Според самия премиер промяната ще е от полза и за туристите. Понеже съседна Американска Самоа запазва стария календар, посетителите ще могат да изжявяват една и съща дата два пъти, стига само да пресекат границата - примерно биха могли да отпразнуват рождения си ден в два поредни дни.

Това е втората дръзка реформа на Тиулепа, след като преди няколко години промени пътното движение на островите от дяснопосочно на лявопосочно, по британски образец. Благодарение на това многото самоанци, работещи в Австралия, вече могат да внасят оттам автомобили с десен волан.