Рядък 22-каратов розов диамант търси нов собственик

Търг за бижута събира на едно място най-редките скъпоценности в света.

03.12.2011 | 12:05
Рядък 22-каратов розов диамант търси нов собственик

Диамантите са най-добрия приятел на жените, казва Мерилин Монро. На аукциона на бижута на Sotheby's в Ню Йорк обаче по-всичко изглежда, че добрите приятели ще се окажат не съвсем евтини. Звездата на търга е пръстен с 22-каратов розов диамант. Бижуто е изключително рядко. Очаква се цената му да достигне около 13 милиона долара. „Това е много чисто розово. Няма обичайните оранжеви оттенъци, само много малко виолетово. Наистина много прекрасен мек розов цвят, който е изключително рядък.Необичаен е и размерът му. В нашите архиви и проучвания има само около две дузини розови диаманти над 10 карата“, коментира експертът Гари Шулер.   

Сред скъпоценностите на търга изпъква и 33-каратовия диамант, наречен „Светлина на Голконда“. Очакваната му цена е около 7 милиона долара. „Този камък наистина предизвиква въображението ми. Подозираме, че идва от Индия. Бил е обработен през XVII или XVIII век“, възхищават се колекционерите.

Погледите на любителите на скъпи бижита приковава и 10-каратовата „Роза на Бирма“ – пръстен с овален рубин и диаманти, чиято цена се очаква да достигне цена 3 милиона долара. От аукционната къща прогнозират да съберат между 50-60 милиона долара от целия търг, като интересът е огромен навсякъде по света.

„Честно казано, имаме всякакви купувачи. По време на последния ни аукцион на бижута, имахме участници от около 46 държави. Настоящият търг е предколеден, затова ще има хора от цял свят“, обясниха от Sotheby's.

На аукциона ще се продават още и гривни със скъпоценни камъни. Сред „звездите на вечерта е изработената през 1925 гривна „Мобусен“ от диаманти, смарагди и оникси, както и гривната Картие от 1930 с аквамарини и диаманти. Очакванията са те да достигнат цена от 200 000 долара всяка.