fallback

До 2030 всеки десети ще е с диабет

Човечеството губи битката с болестта, която отнема над 4.6 милиона животи всяка година.

15.11.2011 | 16:41

Eдин на всеки десет души ще страда от диабет през 2030 година, е тревожното заключение от най-новия доклад на Международната федерация по диабет (IDF). Заболяването се разпространява с небивали темпове, произвеждайки по три нови случая на всеки десет секунди. При подобен ръст сегашните 366 милиона болни ще се увеличат до 552 милиона само след десетилетие. Ако не се вземат спешни мерки, това ще е най-сериозният здравен проблем пред човечеството, предупреждават от IDF.

Огромното мнозинство от новозаболелите страдат от диабет Тип 2 – причиняван най-вече от нездравословна диета, затлъстяване и липса на физически упражнения. Проблемът се задълбочава, защото все повече хора в развиващите се страни възприемат западния начин на живот.

Диабетът води до усложнения като сърдечни заболявания, инфаркти, увреждания на бъбреците и нервната система. Годишно жертвите му са над 4.6 милиона души.

"Ние губим битката срещу това жестоко заболяване – във всяка страна и във всяко общество по света", признава президентът на IDF Жан-Клод Мбаня, цитиран от Reuters.

Все още не е ясно как разпространението на диабета ще бъде подвлияно от принципно новото поколение медикаменти, които големи фармацевтични компании като Sanofi и Novo Nordisk се готвят да пуснат на пазара. Годишно за лекарства за диабет по света се харчат над 35 милиарда долара. Сумата ще нарасне до поне 48 млрд. в следващите три-четири години, прогнозира консултантската компания IMS Health.

fallback
fallback