Арестуваха хакерите, атакували Sony и Lockheed Martin

Осем от арестуваните са непълнолетни, а един от тях е юрист.

15.06.2011 | 09:48 Редактор: Мариета Иванова
Арестуваха хакерите, атакували Sony и Lockheed Martin

Полицията в Турция арестува 32 души, съпричастни към дейността на международната група от хакери Anonymous. Групата се сочи като виновна за организирането на кибератаката срещу правителствени сайтове и големи компании, като Sony и Lockheed Martin, съобщава The Wall Street Journal.
Службата по борба с контрабандата и организираната престъпност на Анкара  проведе в неделя поредица от акции по арести в цялата страна заради подозрения в „незаконно нахлуване в телекомуникационната система” на страната, съобщи електронното издание на Ведомости, цитирайки информация на турската агенция Anadolu Ajansi. Осем от арестуваните са непълнолетни, а един от тях е юрист.
Преди седмица Anonymous съобщи, че възнамерява да атакува сайтовете на турски служби, занимаващи се с разработването на интернет филтри, които турските специалисти планират да предлагат от началото на август. Скоро след съобщението няколко правителствени сайта излязоха от строя за няколко часа. Предполага се, че с помощта на тези филтри правителството ще има възможност да налага цензура в интернет.
Преди дни испанската полицията също арестува трима високопоставени члена на  Anonymous, съпричастни към атаките на сайта на Sony, от който бяха откраднати номера на кредитни карти на десетки милиони потребители от сървърите на  PlayStation Network и Sony Online Entertainment.