Сенатът на САЩ стана жертва на хакери

От изявление на службите за сигурност съобщиха, че атаката не е застрашила мрежата на държавния орган, неговите членове или персонал.

14.06.2011 | 11:24
Сенатът на САЩ стана жертва на хакери

Хакери са проникнали в системата за сигурност на американския Сенат през уикенда, съобщават международните информационни агенции. В изявление на охраната на Сената се казва, че инцидентът е причинил неудобство, но не е застрашил мрежата на държавния орган, неговите членове или персонал.
Новината стана известна след като хакерската група, наричаща себе си Lulz Security обяви, че е направила пробив в мрежата на американския Сенат. Хакерите публикуваха и списък с файлове, които не изглеждат важни, но доказват пробива на мрежата. В началото на своето съобщение, Lulz Security заявяват, че не харесват американското правителство, а и сайтовете му не са много защитени.
Преди време същата хакерска група проникна в системите на Sony, Nintendo и Fox News. Американските власти са наредили да се направи разследване на инцидента. 
Съединените щати обявиха наскоро, че изготвят нова стратегия, която ще класифицира кибератаките като обявяване на война, като по този начин те си запазват правото за потенциален силов отговор. Стратегията е своеобразно предупреждение към хакерите, които може да се опитат да саботират електрическата система, инфраструктурата или тръбопроводите, разположени на територията на САЩ. Документът ще дава право на американските военни да решават дали за всеки отделен акт на киберагресия да използват сила като отговор.