ФБР помага в разследването на кибератаката срещу МВФ

Атаката срещу МВФ е подготвена с ясното намерение за придобиване на секретна вътрешна информация.

13.06.2011 | 11:11 Редактор: Мариета Иванова
ФБР помага в разследването на кибератаката срещу МВФ

Масираната кибератака срещу Международния валутен фонд е била насочена към придобиване на важна вътрешна информация, заяви в неделя експерт по уеб сигурността, цитиран от Reuters.
Американското ФБР се включи в разследването на атаката срещу МВФ, която е последната след поредицата от такива, насочени срещу водещи компании и институции.
"Атаката срещу МВФ е подготвена с ясното намерение за придобиване на секретна вътрешна информация,” коментира пред Reuters експертът по кибер сигурността Мохан Ку, който е и управляващ директор на Dtex Systems във Великобритания.
На 8 юни директорът на Информационната служба Джонатан Палмър е изпратил съобщение, че екипът на МВФ е засякъл подозрителен трансфер на данни и че един десктоп на компютър е „бил използван за достъп до определени системи на фонда”.
„Към момента няма причина да вярваме, че каквато и да е било лична информация е използвана за злонамерени цели,” отбелязва още Палмър.
Според информация на The New York Times кибер атаката е действала от няколко месеца.
На 9 юни след хакерска атака в уеб пространството изтече информация за над 200 хиляди кредитни карти, издадени от Citibank.
През последния месец компютърната защита на Sony на няколко пъти беше разбита от хакери. Хакери атакуваха и Gmail.