Китайски хакери атакуваха Gmail

02.06.2011 | 12:33 Редактор: Доника Ризова
Китайски хакери атакуваха Gmail

Китайски хакери  са  опитали да откраднат паролите на притежателите на стотици пощи в Gmail. Мишена на атаката са били висши служители в американската администрация, китайски политически активисти, журналисти, военни и официални лица в Южна Корея , съобщи компанията Google, собственик на популярната електронна поща.
Разследването по случая трябва да  установи  дали  източникът на атаката са адреси от Дзинан, столицата на и китайската провинция Шандунг. Там се намира  един  от шестте центъра за технологично разузнаване на Китайската народна армия, както и техническия колеж, който бе заподозрян за атака срещу  компанията  от преди две години , припомня агенция Reuters.
От Google  успокоиха собствениците на пощенски кутии, че хакерската атака е засечена и преустановена преди да изтекат, каквито и да е данни.  Хакерите са използвали  т.нар. фишинг техника- подвеждане на собственика  да сподели важна лична информация, включително паролите си.
Google не обвинява директно китайското правителство и няма  обяснение какво може да е мотивирало акцията.  Специалисти, цитирани от Reuters обаче  твърдят, че в Китай има достатъчно "независими" играчи, работещи с мълчаливото  одобрение на правителството.