Лондон анулира поканата за сватбата на посланика на Сирия

Британската столица посреща високопоставени гости от цял свят.

28.04.2011 | 14:04
Лондон анулира поканата за сватбата на посланика на Сирия

Ден преди големия ден във Великобритания, кралската сватба, Лондон посреща публиката на голямото събитие.
Над Бъкингамския дворец се вее флагът, който показва, че кралицата си е у дома.
От рано сутринта по пътя на каляската с младоженците вече се издигаха палатки. Въпреки хладната утрин и неспирния трафик, техните обитатели твърдят, че са добре.
Чуждестранната преса вече е на мястото на събитието.
Принц Уилям и Кейт Мидълтън ще се оженят в Уестминстърското абатство в петък - 29 април.
Районът между абатството и двореца е внимателно пазен от полицията и специалните части.
24 часа преди сватбата  дворецът Сейнт Джеймс разпространи официалната програма, която ще се продава като сувенир.
Британската столица посреща високопоставени гости от цял свят. Кралят на Тонга, султанът на Бруней, бившият крал на Гърция - Константин, и съпругата му - Ана-Мария, вече пристигнаха в Лондон.
Някои гости ще бъдат посрещнати от премиера Дейвид Камерън, като престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамад бин Зайед и премиера на Австралия Джулия Гилард.
Други гости обаче няма да бъдат допуснати до червения килим. Правозащитници бяха възмутени от присъствието на краля на Свазиленд, абсолютен монарх, поддържащ полигамията.
Британският външен министър Уилям Хейг обяви на 28 април, че оттегля поканата за сирийския посланик, чието присъствие на сватбата оцени като „неприемливо”, заради насилието в тази страна.
Преди това опозицията от лейбъристите критикува изпращането на покана за посланика на Сирия в Уестминстър в момент.
Първите 1900 щастливци ще заемат местата си в нефа на катедралата 3 часа преди пристигането на булката.
Абатството остава затворено за посещения ден преди сватбата. Там подреждат цветята и 6-метровите дръвчета.
Според официалната програма, публикувана в четвъртък и която ще се продава за 2 лири, Кейт няма да обещае подчинение на съпруга си. Тя следва примера на принцеса Даяна, която също поиска тази част бъде прескочена.
Нощта преди сватбата принц Уилям ще прекара с Уелския принц и херцогинята на Корнуол, с брат си Хари, а мис Мидълтън ще бъде при семейството си в Горинг хотел, Белгрейвия.
Кралицата дава прием за британски и чуждестранни високопоставени лица в Мандарин Ориентал хотел до Хайд парк, в центъра на Лондон.
Според прогнозите на VisitBritain, на 29 април в Лондон ще има 600 000 туристи повече от обикновено. Очаква се милиони хора по света да гледат церемонията на живо по телевизията.
Синоптиците дадоха 70% вероятност за дъжд в петък сутринта и обилни валежи през деня. Температурите в Лондон ще са около 18 градуса.