Възможно е да се разделим завинаги с шоколада и хайвера

Климатичните промени могат да доведат до промени и в нашето меню

01.12.2014 | 11:35 Редактор: Виктория Крумова
Възможно е да се разделим завинаги с шоколада и хайвера

Глобализация, богатство и супермаркети – тези три съставки позволяват на повечето от нас да ядем каквото искаме, когато искаме. Но с покачването на температурата на планетата Земя е възможно някои от любимите ни храни да изчезнат от менюто.

В света има все по-малко шоколад. Заради болести, суша и нови пазари, се очаква търсенето на какаови зърна да надмине предлагането с допълнителни 1 милиона тона за всеки десет години в обозримото бъдеще. Само за 6 години цената на какаото се повиши с 87%. По-високите температури и лошото време доведоха до ръжда по листата на кафето. В комбинация с тежката суша тази година в най-големия производител в света – Бразилия  - цените полетяха нагоре. Предвижда се, че в Африка броят на районите, подходящи за отглеждане на кафе, ще падне от 65% до 100% със затоплянето на климата.

Още по темата

По-високите температури вероятно ще намалят реколтата от посеви. Топлината повишава процента на продукцията, но от друга страна това може да намали времето за поникване и узряване на семената. Ако добавим изискванията на увеличаващото се световно население, цените на храните могат да се повишат с 84% до 2050.

Океаните ни са в подобно положение. Очаква се уловът в някои райони на тропиците да намалее от 40 до 60% според ООН. Увеличаването на въглеродния двуокис води до  окисляване на океана, към което повечето риби бавно се адаптират.

Вероятно на много от нас ще се наложи да променят начина си на хранене заради увеличаването на цените на стоките, които купуване. И ако помислим малко отвъд вечерята си, експертите по климатични промени казват, че е възможно недостигът на храна да доведе до политическа нестабилност и война.