fallback

Уникално гетско златно съкровище край с. Свещари

Екипът на проф. Диана Гергова разкри богато погребение на гетска жрица

15.10.2014 | 15:46 Автор: Ирина Георгиева

Нова уникална археологическа находка рай исперихското село Свещари откриха археолози. Екипът на проф. Диана Гергова разкри богато погребение на гетска жрица. В гробницата й са намерени над 200 накита от различни благородни материали.

При проучване на една от могилите на гетския царски некропол в резервата Сборяново екипът на археолога Диана Гергова попада на погребална яма, на около 7 метра дълбочина. В центъра й са открити множество златни и стъклени предмети, мъниста, и перфектно запазен глинен олтар, който е характерен само за гетските гробници. 

"Най-прекрасното, единствен такъв предмет от този тип това е канделабърът, който е направен от желязо и то ковано желязо, което е перфектно запазено, той е с формата на палма, тоест ние  имаме едно желязно палмово дърво." - обясни проф. Гергова.

Предполага се, че върху подобното на свещник съоръжение са изгаряни благовония при ритуали. Новооткритата гробница е намерена в средата на некропола, в който са погребани двама гетски владетели. 

"И в групите около двете големи могили виждаме, че са свързани с хора от обкръжението, по същия начин в тази централна група, в която имаме само вкопани гробници от подобен тип вероятно са погребани хора, които имат подчертано и жречески функции." - допълни проф. Гергова.

Сред останалите открития личат добре запазено огледало и древни оръжия. Находките са датирани от края на 4, началото на 3 век преди новата ера, период на подем на древната гетска държава, което обяснява богатите гробници. 

fallback
fallback