Софийската община и министерството договориха спасяването на Ларгото

Временна консервация на находките в Ларгото ще започне столична община

25.08.2014 | 15:13 Редактор: Ирина Георгиева
Софийската община и министерството договориха спасяването на Ларгото

Временна консервация на находките в Ларгото ще започне столична община. Това заявиха кметът на София Йорданка Фандъкова и служебният министър на културата Мартин Иванов. Министерство на културата ще положи всички усилия античният комплекс да не прекара трета зима в настоящия си вид.

"Археологията на Ларгото е безценна, нашите внуци няма да ни простят, ако не спасим това наше културно наследство, престъпление би било ако не предприемем съвместно със Столична община спешни мерки за неговото съхранение", подчерта министър Мартин Иванов, предаде пресцентърът на министерството на културата.

Иванов допълни, че специален служител от Министерството на културата всеки ден ще проверява на място ситуацията на Ларгото, за да може да се реагира своевременно при всеки евентуален нов проблем. За аварийната консервация на обекта ще бъдат ангажирани и хора, наети по програмите за временна заетост, за което министър Мартин Иванов специално благодари на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Довършването на обекта, който по думите на Фандъкова, ще бъде най-голямата атракция на София, е спряно заради поредно обжалване на конкурса по избор на изпълнител, което доведе до заблатяването му след проливните дъждове това лято.

Комплексът ще бъде отводнен, а  общината ще премахне растителността и ще отводнява обекта в случай на нови обилни дъждове.