Какво е бъдеш жена зад волана на Формула 1

Сузи Волф разказва пред Bloomberg за предизвикателствата, пред които изправена една жена в състезанията на Формула 1

03.11.2014 | 10:01 Редактор: Виктория Крумова
Какво е бъдеш жена зад волана на Формула 1

Когато нося каска и съм на пистата, никой не може да каже дали съм жена или как изглеждам. Единственото нещо, което има значение, е какво правя.

Казвам се Сузи Волф и съм обучаващ се пилот в отбора на Williams Martini Racing Formula 1. Започнах да се състезавам, защото ми харесваше. Никога не съм искала да доказвам на хората, че жените могат да участват и в автомобилни спортове. Просто открих страстта в живота си.

Още по темата

Карането на автомобил във Формула 1 не може да се сравни с нищо. Когато се кача в колата, си слагам каската, свалям визьора, чувството е толкова чисто – на пистата достигаш истинските си граници. Търсиш всяка стотна от секундата.

Мисля, че често ме подценяват. Гледат на мен като на малкото руси момиченце и не вярват, че мога да карам автомобил от Формула 1, затова е толкова важно за мен да се справят. Има все повече жени във Формула 1 и се случва съвсем естествено. Никой не ги кара да го правят – идват, защото са много добри в това, което правят.

Ако някога направят шампионат само за жени, изобщо не бих искала да се състезавам в него. От 8-годишна се състезавам с мъже и имам успех. Без съмнение, целта е да се състезавам във Формула 1, което е много трудно, защото има толкова много млади и талантливи пилоти, които се борят по пътя към върха, така че трябва да бъдеш наясно, че конкуренцията е сериозна.