Защо Formula 1 не е успешна в Америка?

Блумбърг обобщава проблемите и евентуалните решения за успех на прочутото състезание и в САЩ

31.10.2014 | 14:43 Редактор: Виктория Крумова
Защо Formula 1 не е успешна в Америка?

Намираме се в Остин, Тексас за Гран При Формула 1 на САЩ. Това е място от основно значение, защото е единственото в Америка. Формула 1 е изключително популярна в цял свят, но не и в Америка. Защо Формула 1 не е успяла и тук?

Досега организаторите дори не са успели да се разберат за град. През последните 30 години състезанието се е провеждало в осем града в Америка, а понякога изобщо не се е състояло.

Nascar, перлата в короната на американските автомобилни спортове, се смята за истинско американско състезание, много патриотично. От друга страна, Формула 1 се счита за елитарна, дори снобска, защото се спонсорира от чуждестранни милиардери и луксозни марки.

Вместо да рекламира красивите смели пилоти на този спорт, Формула 1 показва технологията на автомобилите, което е скучно!

Още по темата

Нито един пилот не е американец. Всъщност, единственият американски състезател, който може би си спомняте, е Марио Андрети, а той се оттегли преди 20 години. Какво прави Формула 1, за да стане по-известна тук?

Първо, Остин е страхотен – намира се в сърцето на страната на Nascar. Освен това, лесно се стига от Латинска Америка и Европа. Очаква се Формула 1 да донесе 500 милиона долара на Остин само за един уикенд. За сравнение, South by Southwest, другият известен фестивал на Остин, спечели 300 милиона долара за 10 дни.Формула 1 си партнира с NBC Sports. За изминалата година броят на американските зрители е нараснал с 49%.

Американският проблем на Формула 1 би могъл да се реши през 2016, когато собственикът на отбора на Nascar Джийн Хаас ще лансира и американски отбор. Той ще се намира в Северна Каролина и в момента набират пилоти.

Дали Формула 1 ще има голям успех в Америка? Може би. И ако все още не сте убедени, това е Остин – поне ще получите хубава бира и барбекю.