fallback

Сериозно поевтиняване на италианските трюфели

Bloomberg с репортаж от италианския град Алба и популярния деликатес бял трюфел

22.10.2014 | 10:07 Автор: Виктория Крумова

Bloomberg: На лов за безценния продукт. След часове търсене в гората в Северна Италия, имаме късмет. Може и да изглежда като малко камъче, но за този трениран италиански пойнтер очевидната миризма го издава. Това е италиански татуфо бианко – най-ценната награда за ловците на трюфели. И деликатес, който отскоро стана много по-достъпен, благодарение на рязка спадане на цените. Силните летни дъждове около град Алба доведоха до около 30% увеличение в броя на белите трюфели, в сравнение със същия период на миналата година. 100 грама от кулинарното злато в момента излиза 220 евро, спрямо 350 евро през 2013 година и 500 през 2012. По-евтин бял трюфел означава повече купувачи, по-ниски цени на гурме ястията и скок в броя на туристите в годишните пазари в региона.

Още по темата

Мауро Карбоне, Център за изучаване на трюфели: Местната икономика е силно зависима от бизнеса с трюфели. Изчисляваме всяко евро, похарчено за ястие с трюфели, а туристите харчат поне още 20 евро в областта, така че истинските приходи за нас са от туризъм, не само продажба на трюфели.

Bloomberg: Италианските ловци на трюфели се надяват, че излизането извън традиционните си пазари ще бъде още един стимул за търсенето на деликатеса.

Алесандро Бонино, търговец на трюфели: Нововъзникващи пазари като Бразилия, Китай, Индия и Виетнам след няколко години ще станат много интересни за нас. Скоро ще видят белият трюфел в същата светлина, в която сега виждат хайвера.

Bloomberg: Междувременно любителите на трюфели в Алба се възползват от по-евтиното си изкушение.

 

fallback
fallback