Как да спечелим от изкуство

Bloomberg с репортаж от Изложението Фрийз Арт в Лондон

17.10.2014 | 15:27 Редактор: Виктория Крумова
Как да спечелим от изкуство

Том Макензи, Bloomberg: Едно от най-важните изложения за изкуство в Европа може да бъде объркващо място за непосветените. Възможно е да си помислите, че художниците рисуват Мики Маус, но експертите казват, че има силно търсене.

Филип Хофман, The Fine Art Fund, CEO: В момента ситуацията на пазара на изкуство е много оптимистична. Въпреки че фондовият пазар е сравнително спокоен и всъщност леко муден, пазарът на изкуство е изключително силен. Намираме се в галерията "Томас Дейн" – една от водещите в Лондон. Той е изградил кариерата на много великолепни художници. Ще видим пример от един от най-добрите творци, който се издигна както по важност, така и по оценяване. Това е Хървин Андерсън. Много хора казват, че е следващият художник, който може да спечели ужасно много пари.

Том Макензи, Bloomberg: Сюрреалистичният белгийски художник Карстен Холар не е сред избранниците на  Хофман.

Още по темата

Филип Хофман, The Fine Art Fund, CEO: Това не е художник, от който се интересуваме като инвестиция. Може да се изложи в музеи, колекционерите могат да го сложат в градината си, но не бихме инвестирали в него. Не го виждаме като водещ в Кристис или Сотбис. А може и да греша тотално и да го разбера след 20 години, но не е човек, в който бихме вложили парите си за момента.

Том Макензи, Bloomberg: Окончателният избор на Хофман са две известни имена в британските артистични кръгове – Деймиан Хърст и Антъни Гормли.

Филип Хофман, The Fine Art Fund, CEO: В момента това е една от най-добрите творби, които се продават на Фрийз, оценена на около 4 милиона паунда. Това е ранно произведение – сега има възроден интерес към ранни творби и тук имаме пример за някои пазари, на които цената пада и после  - точно както и други пазари в съвременния свят като Кристофър Уул, който пада с 50% и след това се покачва 4 пъти.

Том Макензи, Bloomberg: Пазарът на изкуство достига ниво от 47 милиарда евро и инвеститори-познавачи биха могли да се сдобият с доста добра печалба.