BlackBerry с квадратен екран

Bloomberg разговаря с Франсиско Джеронимо, директор на проучванията, европейски мобилни устройства, за най-новия смартфон на BlackBerry

29.09.2014 | 12:59 Редактор: Виктория Крумова
BlackBerry с квадратен екран

Ана Едуардс, Bloomberg: Нека поговорим малко за Passport. Имате наблюдения от първа ръка. За какво става дума?

Франсиско Джеронимо, IDC директор на проучванията, европейски мобилни устройства: Не е конвенционално устройство. Има 4,5-инчов квадратен дисплей, който е доста по-различен от всички останали устройства с правоъгълни дисплеи. Показах го наоколо. Някои хора наистина харесаха различната форма, защото тя позволява да се вижда повече съдържание на екрана. Обаче други не го харесаха толкова много, защото е наистина голям и не е конвенционален. И клавиатурата не е много практична за употреба с трите реда бутони. От друга страна, има доста иновации. Успели са да направят доста интересна симбиоза между клавиатура и тъч-скрийн, което в сравнение с която и да е друга клавиатура е много интересно. Тя е за тези хора, които обичат стандартната клавиатура, но  има и някои тъч-функции.

Ана Едуардс, Bloomberg: Наистина има много за обсъждане. Този телефон определено е насочен към бизнеса, за неща, които бизнесмените обичат да правят. Да изпращат имейли, работа с PDF документи, Word документи, онлайн документи. Как се справя с подобен вид задачи?

Франсиско Джеронимо, IDC директор на проучванията, европейски мобилни устройства: Това е проблемът. Повечето от нас сме нормални потребители. Ние нямаме само имейл или документи на телефона. Ние имаме всички останали апликации  и неща, които вършим с телефона. BlackBerry трябва да помислят за корпоративните клиенти, които са професионалисти, но се налага да подобрят и преживяването за нормалните потребители. Това устройство беше много добре прието то тези потребители, които използват Excel, Word документи, сърфират и други подобни. Но тези потребители, които искат да гледат филм, например. Това не е най-добрият вариант. Квадратният екран не позволява да се гледа по същия начин, както на нормален, правоъгълен дисплей, който е завъртян настрани. От друга страна, камерата е 13 МР, но някои снимки не излизат с добро качество. Някои от нещата са перфектни, те подобряват постоянно много неща, за да задоволят основните си потребители, което мисля, че е добра стратегия. Но от друга страна, за нормалния потребител, който занесе телефона си в работата и помоли да му го свържат към мрежата, може и да има проблеми. Това вероятно няма да е първият им избор, сравнявайки с новия iPhone и другите конкуренти. И това е големият проблем на BlackBerry за момента.