Да си играем на Чичо доктор

20.06.2014 | 14:00
Да си играем на Чичо доктор

Някои технологични постижения карат живота ни да прилича по-скоро на научна фантастика, отколкото на реалност. 

Спомнете си първия път, когато сте използвали смартфон или сте видели някои да играе на X-box connect на Microsoft. Изведнъж бъдещето се случваше в момента. Тези гигантски скокове вече промениха начина, по който работим и комуникираме. Следващата стъпка, ако някои стартъпи имат да кажат нещо по въпроса, ще бъде как се грижим за телата си.

Възможно е скоро да си поставяме диагнози сами с помощта на малки сензори и компютърната сила, която вече е в ръцете ни. Компания, наречена Сканаду, развива сензор, който се доближава до челото, за да проверите температурата си, сърдечния ритъм, нивото на кислород в кръвта ви, както и други данни.

След това сензорът изпраща тази информация на смартфона ви чрез блутут, който може да сподели данните с вас или да я изпрати по имейл на вашия лекар. Друга компания – Селскоуп – разработи мобилен аксесоар, наречен Ото, който превръща камерата на телефона ви в нещо като стетоскоп за уши. Сложете Ото в ухото на детето си и изпратете видеото на педиатъра и може да получите диагноза за ушна инфекция, както и което е по-важно – рецептата за антибиотик, без дори да излизате от дома си.

Трета компания – Мобисанте – разработи ултразвукова машина, базирана на смартфон, която струва по-малко от 8 хиляди долара. Стандартен ултразвук ще ви струва 6-цифрена сума. В развиващите се страни вече се използва за поставяне на по-точни диагнози. Има и някои скептици, които казват, че медицинските устройства са ужасно сложни!!! Не може просто да сложите сензор в тялото и да получите точна информация! В някои случаи може и да имат право – продуктите все още се разработват, но подобренията изглежда са неизбежни.

Помислете – преди 10 години едва знаехме какво е смартфон, а сега говорим за коли без шофьор. Ако погледнете историята на бъдещето, едно нещо е ясно – случва се по-бързо.

Вижте видеото на Сам Гробарт от Блумбърг