fallback

Авиошоу: Как изглежда човечеството от 300км височина

Авиосалонът в Сингапур и ежедневието на екипажа на МКС

28.02.2016 | 20:42

Как изглежда човечеството от 300км височина? В този епизод на предаването на Bulgaria ON AIR "Авиошоу" с Александър Богоявленски:

1. Авиошоу Сингапур 2016

За разлика от европейските си конкуренти, авиосалонът в Сингапур тази година бе доминиран не от гражданската, а от военната авиация. Авиошоуто в Сингапур не успя да разтърси индустрията с големи сделки за пътнически самолети, както това се случва на салоните в Париж и Фарнбъро, но отбранителната индустрия потриваше доволно ръце. Причината - задълбочаващите се териториални конфликти в района и най-вече в Южнокитайско море.

 

2. Възможно ли е да видим в скоро време хибриден самолет с водородно гориво?

Водещата европейска авиокомпания easyJet представи планове за революционна система с водородно гориво за самолетите си нулеви емисии, която ще спестява около 50 000 тона гориво годишно и свързаните с този разход въглеродни емисии.

Основна цел е намаляване на емисиите с още 7% спрямо днешните параметри през следващите пет години или общо 28% намаляване на емисиите за последните 15 години.

3. Как изглежда човечеството от 300км височина?

Американският астронавт Скот Кели от NASA е на път да се превърне във втория човек, прекарал повече от година в околоземна орбита - или иначе казано в почти открития Космос. Кели ще се завърне на Земята на 1 март 2016, след като прекара почти 370 дни на борда на Международната космическа станция.

 

4. Как спят на МКС?

"Хората вероятно се чудят, защо непрекъснато седя със скръстени ръце, ето така. Просто защото ми е некомфортно с ръцете напред и се чувствам неудобно. Това е неутралната позиция за ръцете ви. Всъщност когато спя, изобщо не съм в такава позиция. Спалният чувал има нещо като качулка и спя с ръце над главата в качулката", каза Скот Кели.

 

5. Марс

 

"Въпросът около Марс е как да достигнем дотам. С познатите ни ракетни системи полетът би отнел между 6 и 9 месеца за достигане до Марс и същото време за връщане. Ако обаче разработим нови двигателни системи, това би могло да съкрати полетното време до само два-три месеца. Така че въпросът, свързан с Марс, е най-вече как ще стигнем дотам и каква система за придвижване ще използваме, казва Тери Виртс - командващ мисията.

 

6. Единственият проблем остава.. кафето на МКС.

Италианската астронавтка Капитан Саманта Кристофорети го оценява като "не е много лошо".

"Можеше да бъде и доста по-зле, така че в никакъв случай не се оплаквам. Силно се надявам обаче да получим тази прословута машина за еспресо, независимо от трудностите с изпращането на провизии", казва Саманта.

Гледайте целия епизод във видеото.

Корица: астронавтът Скот Кели на борда на МКС, снимка: NASA.

 

fallback
fallback