fallback

В София има силна софтуерна общност: Уилямс

Гарет Уилямс, основател на Skyscanner в Авиошоу

17.01.2016 | 16:36

Базираната в Шотландия Skyscanner, една от големите резервационни платформи за онлайн резервации откри офис в София в началото на 2016. Нейният основател и главен изпълнителен директор Гарет Уилямс обясни избора си на българската столица със силната софтуерна общност. Гарет Уилямс разговаря с Александър Богоявленски в предаването за авиация на телевизия Bulgaria ON AIR "Авиошоу" на 17 януари 2016.

 

Какво ще се промени в резервациите за самолетни билети през 2016 за обикновените потребители, които обичат да пътуват?

Все повече резервациите ще се правят в приложението, вместо на сайта ни, защото над половината потребите ползват мобилното приложение. Винаги мислим най-напред за мобайл. Преди няколко години можехме да си позволим да работим по-малко за мобайл, но сега предимно се работи за мобилни устройства. Десктопът е на втори план.

Още по темата

Тези резултати най-добрите ли са крайния потребител? Или пък са най-добри за вашите партньори?

 

Убеден съм, че едно приложение или сайт ще се хареса много на потребителите само ако пътникът е поставен на първо място. Доставчикът, хотелите са на второ. На трето място е нашият приход.   Стартирахте компанията, защото ви беше трудно да намерите най-добрата цена за пътуване със самолет. Най-добрата, защото не винаги най-евтиното е най-добро. Кой е най-добрият съвет, който може да дадете на потребителите - как да си намерят най-добрата цена?

Най-добрият съвет е да осъзнаят, че близкото летище може би ще има по-удобни и евтини полети.

  Много пътници се питат защо цените на билетите не падат, когато имаме рязък спад в цените на горивата. Имате ли обяснение?

Това е един от редките моменти, в които авиокомпаниите печелят. Като цяло пътуването със самолет остава на същите цени в последните 20г. Говоря за цена на километър. Преди беше лукс, позволен за малцина.   Как избрахте София като дестинация за разширяване на компанията?

  • Имахме страхотен продуктов лидер, който беше от България.
  • Качеството на софтуерното инженерство тук - изключително високо.
  • Съществуващата софтуерна и технологична общност в София е много силна. Това е смесица от традиционни софтуерни компании и интернет-компании, както и други онлайн фирми. Всичко това ври и кипи.
  • Тези три неща заедно показват, че София ще стане много важна част от разработката на софтуерни продукти за Skyscanner сега и в бъдеще.  Малко са компаниите, които не срещат трудности при наемане на служители. Има глобален недостиг на висококвалифицирани софтуеристи.

    Гледайте цялото интервю във видеото, включващо и най-успешните космически стартове през 2015.

     

    fallback
    fallback